SD-WAN & Software-Defined Networking

SD-WAN & Software-Defined Networking

SD-WAN is een vorm van Software-Defined Networking (SDN). SDN-oplossingen, zoals SD-WAN, worden steeds populairder omdat applicaties steeds vaker draaien in de Cloud. Ondanks dat SD-WAN en SDN-oplossingen een aantal overeenkomsten met elkaar hebben zijn er ook een aantal belangrijke verschillen tussen beide technologieën.

SD-WAN en Software-Defined Networking

SDN-oplossingen, waaronder SD-WAN, zijn nieuwe technologieën om (bedrijfs)netwerken te beheren. Het belangrijkste doel van deze oplossingen is om netwerkprestaties te verbeteren en om in tegenstelling tot de traditionele netwerken Cloud-achtig computergebruik beter mogelijk te maken. SDN-oplossingen bereiken dit doel door de beheerfunctionaliteiten te scheiden van de hardware van netwerkapparaten. Met SDN-oplossingen wordt het gemakkelijker om snel in te spelen op de veranderende eisen binnen een organisatie. SD-WAN is een uitbreiding van SDN en past de technieken die bij SDN gebruikt worden toe op verbindingen tussen (inter)nationale locaties.

Overeenkomsten tussen SD-WAN en SDN

SDN is in feite de oudere technologische broer van SD-WAN. Tussen beide technologieën zijn er verschillende overeenkomsten. Zo zijn beide technieken ontwikkeld met het doel om de huidige (bedrijfs)netwerken intelligenter en flexibeler te maken door de beheerfunctionaliteit los te koppelen van de fysieke hardware van netwerkapparaten.

Naast het doel om netwerken intelligenter en flexibeler te maken zijn er ook overeenkomsten in de componenten waar alle SDN-oplossingen op een eigen manier gebruik van maken. Zo gebruiken SDN-oplossingen een controller en zogenaamde Application Programming Interfaces, ofwel API's.

  • Controller: De controller functioneert als het "brein" van het netwerk. De controller biedt netwerkbeheerders een centraal overzicht van het totale netwerk, waardoor op onderliggende systemen (zoals routers- en switches) gemakkelijk ingesteld kan worden hoe deze met netwerkverkeer moeten omgaan. Daarnaast biedt de controller ook inzicht in de belasting van het netwerk en hoe het netwerk gebruikt wordt.

  • Application Programming Interfaces: SDN-oplossingen maken gebruik van zogenaamde noordwaartse - en zuidwaardse Application Programming Interfaces (API's). Met de noordwaartse API's is het voor SDN-oplossingen mogelijk om te communiceren met de applicaties in de bovenliggende lagen van het OSI-model. Deze noordwaartse API's helpen netwerkbeheerders daarnaast bij het beheren van het netwerkverkeer en het distribueren van nieuwe services via een centrale omgeving in plaats van handmatige configuraties. De zuidwaartse API's worden gebruikt om alle informatie door te geven aan de switches- en routers in de onderliggende lagen van het OSI-model.

Verschillen tussen SD-WAN en SDN

Ondanks de overeenkomsten tussen SD-WAN en SDN zijn beide technologieën niet helemaal hetzelfde. Zo zijn SDN-oplossingen voornamelijk geschikt voor LAN-netwerken en voor verbindingen tussen serviceproviders. SD-WAN oplossingen zijn vooral bedoeld voor WAN-netwerken en om geografisch verspreide locaties- en datacentra met elkaar te verbinden, zowel op nationale als internationale basis. Naast dit belangrijkste verschil zijn er nog een aantal verschillen tussen SD-WAN en SDN, voornamelijk in de manier waarop deze oplossingen gebruikt worden.

Software-Defined Networking Software-Defined WAN (SD-WAN)
Wordt vooral gebruikt om LAN-netwerken of om het hoofdnetwerk van service providers te beheren. Wordt gebruikt om verbindingen tussen geografisch gescheiden locaties/datacentra flexibeler op te zetten en te beheren.
Afnemer kan de configuratie en het beheer zelf uitvoeren. Vaak is een service provider verantwoordelijk voor de configuratie en het beheer.
SDN is als eerste op de markt gekomen en is een cruciale bouwsteen voor SD-WAN SD-WAN is later op de markt gekomen en maakt gebruik van de technologieën die ook voor SDN gebruikt worden.
Biedt inzicht in de prestaties van het (lokale) netwerk en voert hierbij real-time analyses uit. Biedt inzicht in de WAN-omgeving en voert hierbij real-time analyses uit.
Beschikt over een gecentraliseerd overzicht voor de automatisering van netwerkdiensten. Richt zich voornamelijk op software gebaseerde toepassingsmogelijkheden