Welke varianten van redundantie bestaan er?

Welke varianten van redundantie bestaan er?

Op het moment dat uw organisatie afhankelijk van een internetverbinding, is het noodzakelijk om deze redundant uit te voeren. Wanneer u uw internetverbinding redundant uitvoerd, zal bij een verstoring worden overgeschakeld naar de secundaire verbinding. Voor redundantie bestaan vele varianten, en elke variant heeft zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen.

Varianten van redundantie

Redundantie komt in vele vormen voorbij en kan gecombineerd worden met allerij andere verbindingen zoals een tweede glasvezelverbinding, straal, koper en zelfs 4G.

Dual Carrier / Carrier Independent

U kunt ervoor kiezen om twee internetverbindingen bij één provider af te nemen. Bij IP maakt in geval van een Dual Carrier altijd gebruik van twee verschillende netwerken. Bijvoorbeeld de primaire lijn via KPN en de secundaire lijn via Eurofiber of Tele2. Doordat u deze lijnen allebei bij IP Visie afneemt is het mogelijk om te zorgen met een automatische failover waarbij op beide verbindingen gebruik gemaakt wordt van de zelfde reeks IP-adressen.

Protected Access

Een protected access betekent dat u één glasvezel access inpandig heeft en dat deze op het netwerk van de betreffende carrier wordt aangesloten op twee paar vezels, welke geografisch gescheiden zijn. Dit geeft als voordeel dat wanneer de vezels aan één kant van uw pand de vezels kapot gegraven worden, dat er een tweede route bestaat. Echter heeft u hierbij te maken met een groot aantal Single Point of Failures. Is er een verstoring in het netwerk van de carrier, dan ligt de verbinding eruit. Dit geldt ook voor wanneer de glasvezel switch of router/firewall defect raakt.

Dual Route / Dual Access

Wanneer u kiest voor een Dual Route oplossing, krijgt u de beschikking over twee geografisch gescheiden glasvezelverbindingen over het netwerk van één carrier. Beide verbindingen worden aangelegd over twee verschillende routes door het netwerk van de carrier. Onderhoud zal nooit voor beide verbindingen tegelijk plaatsvinden. Heeft u te maken met een verstoring in het netwerk van de carrier, is de kans aanzienlijk dat beide verbindingen niet werken.