Kan ik gebruik maken van dezelfde publieke IP adressen als ik twee internet verbindingen afneem van twee verschillende Internet Service Providers?

Kan ik gebruik maken van dezelfde publieke IP adressen als ik twee internet verbindingen afneem van twee verschillende Internet Service Providers?

Wanneer u bij twee verschillende Internet Service Providers verbindingen afneemt is de enige mogelijkheid om gebruik te maken van BGP met dezelfde IP adressen, wanneer u zelf beschikt over een private IP space en beide providers bereid zijn om uw IPv4 adressen te adverteren in hun netwerk. In alle andere gevallen is het niet mogelijk om gebruik te maken van dezelfde externe IP-adressen, als u gebruik maakt van twee verbindingen bij twee verschillende internet providers.

Verschil tussen een provider en carrier

Tussen een provider en carrier bestaat een groot verschil. In veel gevallen worden beide termen door elkaar gebruikt. Een carrier is een partij die een eigen netwerk heeft en dit beheert. De carrier stelt haar netwerk over het algemeen beschikbaar aan partijen die diensten leveren, dit worden providers genoemd. In veel gevallen is een carrier tevens óók provider, denk aan KPN, Tele2 of Ziggo.

Provider Independent IP Adressen

Heeft u eigen IP-adressen (Provider Independent IP Addresses) in beheer, dan kunt u deze altijd gebruiken, mits het minimaal een /24 prefix is en de betreffende provider(s) uw IP-adressen willen adverteren en de failover functionaliteit juist geconfigureerd wordt. U kunt dit zelf verzorgen of laten verzorgen door IP Visie.

Een provider die gebruik maat van twee carriers

Op het moment dat u twee glasvezelverbindingen bij IP Visie afneemt, bijvoorbeeld één over de infrastructuur van KPN en de tweede over de infrastructuur van Eurofiber, is het mogelijk om met behulp van BGP dezelfde IP-adressen te gebruiken voor beide verbindingen zonder dat u zelf de beschikking moet hebben over eigen IP adressen. IP Visie is bereid om een deel van haar adressen in te zetten om voor u een oplossing te creëren. Op deze manier kunt u gebruik maken van een automatische failover.