Zakelijk Glasvezel delen
U kunt met meerdere gebruikers binnen hetzelfde pand een glasvezel verbinding delen, om op die manier de kosten te kunnen delen.
Prijsopbouw glasvezelverbinding
Zakelijke glasvezeltarieven zijn afhankelijk van de locatie van uw pand. Dit geldt voor de eenmalige aansluitkosten maar ook voor de maandelijkse abonnementskosten. Elke locatie in Nederland heeft haar eigen unieke glasvezel tarieven, zowel voor de aansluitkosten als de abonnementskosten.
Eenmalige aansluitkosten
De grootste bepalende factor voor de eenmalige aansluitkosten worden bepaald door de locatie van uw pand ten opzichte van de in de buurt aanwezige glasvezelinfrastructuur. Hoe makkelijker het is de aansluiting op de bestaande glasvezelinfrastructuur te realiseren, hoe lager de eenmalige aansluitkosten.
Maandelijkse abonnementskosten
Uw maandelijkse abonnementskosten worden bepaald door de gekozen contractduur, huur van de vezel (glasvezel access), gekozen glasvezelrouter, en de gekozen aanvullende diensten. De som van de kosten van alle verschillende componenten bepaalt het maandelijkse tarief dat u uiteindelijk gaat betalen.
Schematisch gedeelde glasvezelverbinding
In onderstaand voorbeeld is aangegeven dat:
- bedrijf 1 (weergegeven in groen) een glasvezelaansluiting heeft laten aanleggen;
- Bedrijf 2 (weergegeven in blauw) maakt gebruik van de glasvezelverbinding van bedrijf 1;
- Bedrijf 3 (weergegeven in oranje) heeft eveneens een eigen internetverbinding, die ook loopt via het glas van bedrijf 1.
Op deze manier hebben drie bedrijven allemaal hun eigen separate internetverbinding, waarbij gebruik gemaakt wordt van één fysieke glasvezel access (die van bedrijf 1).
Bedrijf 1 betaalt de eenmalige aansluitkosten en de maandelijkse kosten voor de glasvezel access en hun eigen internetdienst. Bedrijven 2 en 3 betalen uitsluitend voor hun eigen internetdienst. Mogelijk dat bedrijf 1 zelf een deel van de kosten doorbelast aan bedrijven 2 en 3.
Prijsopbouw gedeelde glasvezelverbinding
In het geval dat een glasvezelverbinding gedeeld wordt met andere gebruikers binnen hetzelfde pand dan kunnen de kosten gedeeltelijk gedeeld worden, maar één iemand zal contractant worden van de glasvezel access en deze maandelijks gefactureerd krijgen. De eigenaar van de glasvezel access kan de eenmalige én maandelijkse kosten, indien hij of zij dit wenst, doorberekenen aan de medegebruikers.
Om een beter inzicht te geven van deze kostenverdeling is hieronder is een voorbeeld gegeven van 2 bedrijven binnen in één pand waarvan de kosten verdeeld worden. In dit voorbeeld is één van de bedrijven de pandeigenaar en is de andere een huurder. Alle bedrijven in dit voorbeeld hebben gekozen voor de dienst zakelijk internet.
|
Bedrijf 1 |
Bedrijf 2 |
Contracten bij provider |
|
|
Kosten richting provider |
|
|
Eventuele kosten richting pandeigenaar |
- |
|
De constructie voor het delen van de glasvezel access is ideaal wanneer u met meerdere bedrijven in hetzelfde fysieke pand zit, zoals bij verzamelpanden.
Constructie glasvezel delen uitbreiden
Zolang de limiet van 1 Gbit/s van de glasvezel access niet wordt overschreden kunnen er extra poorten van de glasvezelswitch worden ingezet om meerdere bedrijven aan te sluiten.
Indien de constructie voor het delen van een glasvezelverbinding met meerdere bedrijven al gerealiseerd is, en er komt bijvoorbeeld een huurder bij, dan kan deze ook worden aangesloten. Het is vervolgens aan de pandeigenaar/hoofdhuurder om eventueel de kostenverdeling aan te passen en door te rekenen aan zijn/haar onder-/medehuurders.