Ethernet VPN

koppel al uw vestigingen op basis van ethernet

Ethernet VPN

Met een Ethernet VPN koppelt u uw bedrijfsvestigingen op basis van de Ethernetstandaard, waardoor als het ware één groot Local Area Network (LAN) gecreëerd wordt. Een Ethernet VPN is hierdoor een uitstekende oplossing voor bedrijven met meerdere vestigingen die zonder ingrijpende netwerkwijzigingen één bedrijfsnetwerk willen realiseren of tussen locaties grote hoeveelheden data willen uitwisselen.

Meerdere vestigingen koppelen

Met Ethernet VPN heeft u de mogelijkheid om twee of meer locaties met elkaar te verbinden. Twee locaties worden gekoppeld op basis van een point to point E-VPN. Als meer dan twee locaties met elkaar verbonden moeten worden creëren we een any-to-any E-VPN.

Point to point

Een point to point Ethernet VPN verbindt twee locaties direct met elkaar op basis van Ethernet. Het is mogelijk om te kiezen voor overbooked of non-overbooked verbindingen tussen de diverse locaties. In MEF (Metro Ethernet Forum) terminologie wordt dit ook wel een E-line genoemd.

Ethernet VPN

Een hoofdvestiging met twee Point-to-Point Ethernet VPN verbindingen naar een datacenter en een nevenvestiging

Any to any

Een any to any Ethernet VPN verbindt minimaal 2 locaties met elkaar. Het is mogelijk om honderden locaties op basis van een Any-to-Any configuratie te koppelen. Standaard worden 1000 MAC adressen toegestaan. Uitbreiding met extra MAC adressen is tegen meerprijs mogelijk. Het verkeer wordt in het geval van een any-to-any E-VPN niet via een centrale locatie geleid. Alle locaties kunnen met elkaar communiceren. Een any-to-any Ethernet VPN kan gemakkelijk uitgebreid worden met extra locaties. In MEF terminologie wordt dit ook wel E-LAN genoemd.

Schematische weergave Point-to-Point Ethernet VPN

Een Any-to-Any Ethernet VPN waarop meerdere bedrijfslocaties zijn aangesloten

Hoge snelheden in een switched netwerk

Ethernet VPN is beschikbaar vanaf 2 Mbit/s tot 10 Gbit/s. E-VPN is een dienst die zich afspeelt op laag 2 van het OSI-model. Het gebruik van routers om bedrijfslocaties met elkaar te koppelen is hierdoor niet langer nodig. Een Ethernet VPN wordt ook wel een Metro Ethernet Connect (MEC) genoemd en is een switched netwerk. In een switched netwerk wordt dataverkeer niet getransporteerd aan de hand van IP-adressen, maar op basis van MAC-adressen. Hierdoor behoudt u de vrijheid om uw eigen IP-nummerplan te hanteren.

Door verschillende Ethernetstandaarden in elkaar te integreren wordt ervoor gezorgd dat het net is alsof alle bedrijfsvestigingen direct met elkaar zijn verbonden, waarbij verkeer automatisch van locatie naar locatie wordt getransporteerd op basis van een transparante infrastructuur die draait op laag 2 van het OSI-model.

Overal in Nederland en daarbuiten

Wij leveren Ethernet VPN in héél Nederland, ongeacht de geografische ligging van bedrijfslocaties. Binnen Nederland kan Ethernet VPN in zowel een Point-to-Point als in een Any-to-Any configuratie gerealiseerd worden.

Naast bedrijfslocaties in Nederland kunnen ook uw internationale bedrijfsvestigingen op het Ethernet VPN aangesloten worden. Dankzij ons internationaal netwerk kunnen wij Ethernet VPN in grote delen van Europa en de rest van de wereld leveren.

E-VPN in Nederland

Ethernet VPN kan overal in Nederland geleverd worden

Hoge flexibiliteit & beschikbaarheid

Een Ethernet VPN is een uiterst flexibele oplossing om bedrijfsvestigingen met elkaar te koppelen. Op één Ethernet VPN kunnen honderden locaties worden aangesloten. Per bedrijfslocatie kunt u aangeven over welke drager (fysieke verbinding) de verbinding naar het Ethernet VPN geleverd wordt. Afhankelijk van onder andere uw wensen kan een Ethernet VPN over Zakelijk Glasvezel, een straalzender, Ethernet over Koper of een combinatie van deze dragers geleverd worden.

Door verbindingen voor alle of specifieke vestigingen in het Ethernet VPN redundant uit te voeren kan een beschikbaarheid van 99,9% of hoger worden bereikt. Hierdoor beschikt u met een Ethernet VPN over een betrouwbaar netwerk dat eenvoudig met alle toekomstige bedrijfsveranderingen meegaat.

Behoud van eigen VLAN-configuraties

In ons core netwerk gebruiken wij VLAN Tagging om verkeer van verschillende Ethernet VPNs gescheiden te houden, terwijl het voor ieder Ethernet VPN mogelijk blijft om haar eigen interne VLANs te gebruiken. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat wij in ons core netwerk gebruik maken van Q-in-Q-ondersteuning (802.1ad). Aan ieder Ethernet VPN wijzen wij in ons core netwerk een uniek VLAN-ID toe.

Aan al het binnenkomende verkeer voegen wij vervolgens een extra VLAN Tag met het betreffende VLAN-ID toe, dat weer wordt verwijderd zodra het verkeer ons netwerk verlaat. Dankzij Q-in-Q ondersteuning is het mogelijk om verkeer efficiënt en gescheiden van andere Ethernet VPNs over ons netwerk te transporteren zonder hiervoor extra hardware of netwerkprotocollen nodig te hebben, terwijl ieder Ethernet VPN haar eigen VLAN-configuraties kan behouden.

Ethernet VPN

Verkeer wordt binnen het Ethernet VPN met een extra VLAN Tag over ons core netwerk getransporteerd

Geen netwerkarchitectuur barrières

Met Ethernet VPN Virtual Extensible LAN (EVPN-VXLAN) wordt aan organisaties te mogelijkheid geboden om hun campus en datacenternetwerk via één gemeenschappelijk framework te beheren. Met EVPN-VXLAN wordt de fysieke netwerkarchitectuur losgekoppeld van de virtuele netwerkarchitectuur. Hierdoor hebben organisaties de mogelijkheid om aan al hun apparaten zowel laag 2 als laag 3 connectiviteit te bieden waarbij een consistente netwerkarchitectuur behouden blijft.

EVPN-VXLAN zorgt ervoor dat organisaties gebruik kunnen maken van applicaties die nog draaien op laag 2, maar ook van nieuwere applicaties die draaien op laag 3 van het OSI-model. Dit wordt mogelijk gemaakt door virtuele laag 2 netwerken te virtualiseren en het verkeer van deze applicaties in te kapselen in laag 3 UDP-pakketjes.

Via virtuele tunnels wordt het verkeer vervolgens over het netwerk getransporteerd. Hierbij lijkt het net alsof al het verkeer binnen een netwerk wordt getransporteerd, terwijl in feite meerdere netwerken doorkruist worden. EVPN-VXLAN heeft zich hiermee ontwikkeld tot een breed gedragen standaard waarmee een brug geslagen wordt tussen campus, de Cloud en het datacenternetwerk.